Astazi, generalul Grigore Bastan ar fi avut venerabila varsta de 88 de ani

Dupa ce s-a remarcat in 1944 in luptele pentru eliberarea Bucurestiului de la Baneasa Pipera si Tunari, in 1950, odata cu reinfintarea Batalioului de Parasutisti de la Buzau, locotenentului-major Grigore Bastan i se incredinteaza comanda unitatii – onoare si datorie pe care urmeaza sa o pastreze timp de peste 20 ani.

Personalitatea complexa a generalului Grigore Bastan constituie un reper in evolutia si dezvoltarea parasutismului in Romania. Prin calm, generozitate si exigenta, generalul Grigore Bastan a stiut sa mobilizeze si sa dezvolte aceasta arma, castigand respectul si dragostea tinerilor parasutisti carora le-a fost comandant si in acelasi timp, parinte.

Un profesionist cu o mare capacitate de cunoastere si prevenire a riscurilor, maestru emerit al sportului si inventator al parasutelor BG7M si BG 3, Grigore Bastan ramane o figura legendara in istorie si in inimile celor care ii duc povestea mai departe. Saltul in brate cu propriul fiu, saltul calare pe motocicleta precum si saltul de la 10.000 de metrii cu cadere libera de 7000 de metrii – record national nedoborat inca – sunt mici ecouri ale unei mari pasiuni personale pentru sportul extrem.

Vestea mortii fulgeratoare a generalului Bastan in 8 februarie 1983, a facut rapid inconjurul Romaniei, curmand devreme proiectele de viitor pe care le avea.

Despre cauzele acestui neasteptat capat de drum se cunosc putine. Este confirmat faptul ca decesul a avut loc la Ministerul Apararii in cabinetul generalului Coman. Peste orice alte detalii, s-a tras o perdea de fum, familia nu a avut acces la aceste informatii, iar ceremonia a fost preluata in intregime de Ministerul Apararii.

La 20 august 1996, in semn de omagiu cu prilejul implinirii a 26 de ani de la stabilirea recordului national, in municipiul Buzau a fost dezvelit bustul generalului Bastan Grigore, amplasat pe strada care ii poarta numele – lucrare a arhitectului Nicolae Doicu.

In anul 1998, consiliul local ii ofera generalului Grigore Bastan, in semn de omagiu, titlul de cetatean de onoare post-mortem al municipiului Buzau.

Generalul Bastan Grigore este eroul care nu moare niciodata!

Le multumim celor care ne ajuta sa nu-l uitam.

Le multumim parasutistilor militari si sportivi, aviatorilor si tuturor celor care fac parte din familia noastra.