Smaranda Braescu a fost prima femeie parașutist cu brevet din România

Erou national si international, Smaranda Braescu a fost prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutisrn (1931) și apoi campioană mondială – in anul 1932 cu recordul de 7400 m, salt efectuat pe aerodromul de la Sacramento, SUA. Pentru aceste realizari deosebite a fost decorată în anul 1933 de regele Carol al ll-lea cu ordinul Virtutea aeronautică şi Cruce de Aur cu două barete.

Chiar daca a durat mult, Smaranda şi-a câştigat rolul şi locul meritat pentru faimă şi onoarea pe care a adus-o României! Felicitări celor care au contribuit la realizarea acestui eveniment!

Fundaţia General Grigore Baştan şi Asociaţia cercetaşilor paraşutişti în rezervă şi retragere Buzău au adus un pios omagiu Campioanei mondiale la paraşutism, Smaranda Brăescu, cu ocazia dezvelirii monumentului la Cluj.

Participarea FGGB la ceremonia anivarsarii a XXVI-a de la crearea Batalionului cu destinatia speciala „Fulger”

Pe 01 noiembrie 2018 a avut loc ceremonia solemnă consacrată aniversării a XXVI-a de la crearea Batalionului cu destinație specială “FULGER”, iar Fundatia General Grigore Bastan a participat,  în calitate de invitat de onoare, prin Valentina Baştan – Preşedinte, General de brigadă Marius Crăciun – Vicepreşedinte şi Vasile Soare – consilier principal.

La eveniment au prezenţi şi Eugeniu Sturza-Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Igor Cutie – General de brigadă Şef Marele Stat Major, Radu Burduja – Comandantul Armatei Naţionale, secretarul General de Stat al Ministerului Apărării, ataşati militari, ofiţeri şi civili, alături de personalităţile locale.

Reprezentanţii Fundaţiei General Grigore Baştan au avut o scurtă întrevedere cu Comandantul Armatei Naţionale, General brigadă Igor Cutie, ocazie cu care s-au avut în vedere posibilităţi de colaborare cu scopul păstrării şi promovării tradiţiilor paraşutismului militar. S-a subliniat, de asemenea, intenţia FGGB de a face cunoscută figura emblematică a primului paraşutist al României, General Grigore Baştan, născut pe meleagurile moldovene din ţara de baştină.

În cuvântul preşedintelui FGGB s-a amintit că data de 1 noiembrie este o zi de sărbătoare şi pentru paraşutiştii militari români, aceasta marcând 68 de ani de la înfiinţarea primului batalion de paraşutisti din România – 1 noiembrie 1950, la a cărui comandă s-a aflat locotenentul major Grigore Baştan.

Cu această ocazie s-a înmânat domnului Ion Ojoc, comandantul batalionului cu destinaţie specială ”FULGER”, o plachetă aniversară şi titlul de Membru de Onoare al Fundaţiei General Grigore Baştan.

Totodată, s-a mai acordat titlul de membru de onoare al FGGB următorilor ofiţeri:

  • Locotenet-colonel Veaceslav BALAN
  • Maior Constantin CÎȘLEANU
  • Maior Simion BÎTCĂ
  • Maior Ruslan VARIVANOV
  • Maior Ion SÎRBU
  • Căpitan Constantin VASÎLCA
  • Căpitan Roman GORMAH
  • Căpitan Natalia DARII
  • Plutonier adjutant Sergiu SÎRBU

Festivitatea s-a incheiat cu o masă ostașească.

Cu ocazia deplasării, reprezentanţii FGGB  au vizitat Muzeul Militar din Chişinău şi au avut o întâlnire cu Şeful Centrului de Cultură şi Istorie Militară, prof. dr. Vitalie  CIOBANU!

Ultimul punct de pe agenda Fundaţiei a fost vizita în comuna natală a generalului Grigore Baștan Coscodeni, însoţiţi de comandantul Batalionului Fulger, unde au fost întâmpinaţi de Primarul comunei, Ştefan Herta, cu care s-a discutat posibilitatea amplasării unei plăci memoriale în localitate şi alte oportunităţi în memoria generalului Grigore Baștan.

„Am fost plăcut surprinşi să asistăm la o prezentare a personalităţii generalului Baştan facută de elevii şcolii gimnaziale din localitate.

Mulţumim tuturor autorităţilor moldovene care au facut posibilă prezenţa noastră la această importantă manifestare şi comandantului batalionului cu destinaţie specială ”FULGER”, ltc. Ion Ojog, brevetat ca parașutist militar, în România, la Centrul de instruire pentru Operaţii Speciale ”General-maior Grigore Baștan” Buzău în 2005. ”  Valentina Baştan – Preşedinte FGGB.

Ceremonia solemnă consacrată aniversării a XXVI-a de la crearea Batalionului cu destinație specială “FULGER”

Pe 01 noiembrie 2018, pe teritoriul TM-142 Str.Pietrarilor 3, or. Chișinău, Republica Moldova, la ora 10:00 va avea loc ceremonia solemnă consacrată aniversării a XXVI-a de la crearea Batalionului cu destinație specială “FULGER”.

Programul  ceremoniei consacrate aniversării a XXVI-a de la crearea Batalionului cu destinație specială (BDS)

Data: 01 Noiembrie 2018

Timpul: 10.00 – 12.00

Locul: Tabăra militară (TM) – 142, str. Pietrarilor nr.3, or. Chișinău, Republica Moldova

Nr.

crt.

Timpul Activitatea Notă
31 octombrie 2018
1 15.00-15.10 Întâlnirea delegației de către comandantul BDS. *Reper: stația peco LUKOIL de la intrarea in s. Suruceni, r-ul Ialoveni, pe traseul Leușeni – Chișinău (M1/E581)
2 15.10-15.40 Deplsarea delegației la hotelul Vila Verde (or.Chișinău, str. Grenoble nr.110).
3 15.40-16.00 Cazarea delegației la hotel.
4 19.00-21.00 Cina. 2 Reprezentanți BDS,

Rudele d-nei V.Baștan

Cina va fi organizata la hotel

01 noiembrie 2018
1 09.00-09.30 Deplasarea delegațieie de la hotel spre TM-142. Transport asigurat de BDS
2 10.00-12.00 Participarea delegației la ceremonia consacrată aniversării a XXVI-a de la crearea BDS.
3 12.00-12.10 Deplasarea delegației de la TM-142 spre hotel. Transport asigurat de BDS
4 13.00-13.30 Prinzul.
5 14.00-14.45 Deplasarea delegației de la hotel spre orașul subteran „CRICOVA”. Transport asigurat de BDS
6 15.00-16.30 Excursie și dineu la orașul subteran „CRICOVA”.
7 16.30-17.15

 

Deplasarea delegației de la orașul suberan „CRICOVA” spre hotel. Transport asigurat de BDS
8 Timp la dispoziție.
02 noiembrie 2018
1 08.00-10.00 Deplasarea delgației de la hotel spre s. Flămînzeni, com. Coșcodeni, r-ul Sîngerei. Transport asigurat de BDS
2 10.00-17.00 Întrevedere delegației cu oficialități, rude din s. Flămînzeni, com. Coșcodeni, r-ul Sîngerei.
3 Deplasarea delegației spre România.

 

*Punctul recomandat de intrare in Republica Moldova este Albița – Leușeni

Reper: https://www.google.com/maps/place/Lukoil/@46.9844969,28.6498887,8233m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x40cbd4e2edb32727:0x9edfbd4ec794dd99!8m2!3d46.9893073!4d28.6715671

Lansarea cărții „Batalionul 404 Cercetare. O istorie în istorie”

Pe data de 26 septembrie 2018, la Buzău, la Centrul de Instruire pentru ISR, Parașutiști, Operații Speciale și JTAC „General-maior Grigore Baștan”, a avut loc un eveniment cultural remarcabil, lansarea cărții „Batalionul 404 Cercetare. O istorie în istorie”, autor gl. bg. (r) Dumitru Miu, realizare a Editurii Editgraph din localitate.

La manifestare au participat generali, ofițeri, maiștri militari, subofițeri și militari în termen, cercetași-parașutiști, în rezervă și în retragere, care au făcut parte din Batalionul 404 cercetare sau care au coordonat unitatea de la Buzău din partea Marelui Stat Major/Statul Major General și a Statului Major al Forțelor Terestre, cadre militare active, soții și copii ale/ai foștilor cercetași-parașutiști de la B. 404 Cc.

Evenimentul se detașează de altele asemănătoare prin faptul că reprezintă o continuare în imagini, aidoma unui album sau film, a cărții „Batalionul 404 Cercetare. Istoria unor învingători” aparținând aceluiași autor, apărută la Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I” București, în anul 2012.

Prin noua carte, care conține trei volume, fiecare a 566 de pagini, autorul în calitate de „regizor” reconstituie istoria de 47 de ani (1 februarie 1958-1 aprilie 2005), an cu an, a Batalionului 404 cercetare, una dintre cele mai reprezentative unități de cercetare a Armatei României: subordonarea unității la Marele Stat Major/Statul Major General (prin Direcția de Informații a Armatei/Direcția Informații Militare și Direcția Cercetare/J2) și la Statul Major al Forțelor Terestre; aspecte din pregătirea pentru luptă a unității (activități de pe aerodrom și lansări cu parașuta, trageri, aplicații, conducerea tehnicii de luptă și de blindate, scafandrerie, tabere de instrucție la munte și la apă, supraviețuire, conferirea drapelului de luptă, vizite ale unor delegații militare străine, instruiri în comun cu cercetași din alte armate, etc.); participarea la misiuni în teatrele de operații militare; competiții sportive interne și internaționale; încorporări și treceri în rezervă; depunerea jurământului militar; activități culturale și artistice; dotarea cu armament și tehnică de transmisiuni, etc. În partea de început a cărții, autorul prezintă unele aspecte din activitatea Secției a 2-a informații militare (Direcției Informații) din Marele Stat Major, în perioada 1859-1958, pe linia cercetării la trupe și în cadrul învățământului militar, iar în ultima parte, imagini din activitatea de atașat militar cu cei care au îndeplinit această funcție proveniți din cadrul Batalionului 404 cercetare sau de la Direcția Informații Militare, Direcția Cercetare/J2, Statul Major al Forțelor Terestre (locțiitori ai șefilor structurilor menționate, șefi ai Secției cercetare la trupe, ofițeri din Biroul cercetare de specialitate), care au coordonat activitatea unității de la Buzău.

Cartea, în cele trei volume, se bucură de o prefață strălucită aparținând gl. bg. (r) CS I dr. Gheorghe Văduva un fost, binecunoscut, redactor-șef al săptămânalului ostășesc „Observatorul militar”.

Dezvelirea monumentului închinat aviatoarei Smaranda Brăescu

Anul acesta comemorăm 70 de ani de la trecerea în eternitate a celebrei aviatoare Smaranda Brăescu.

Asociaţia Română pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii-filiala Cluj şi primăria municipiului Cluj-Napoca vă invită vineri 2 noiembrie 2018, ora 11.00 la dezvelirea monumentului închinat Smarandei Brăescu, în Cimitirul central, acolo unde ea a fost înmormâtată.

Fundaţia „General Grigore Baştan” va lua parte la acest moment istoric important, iar în semn de respect şi recunoştinţă pentru viaţa şi contribuţia aviatoarei Smaranda Brăescu, va depune o coroană de flori la mormânt.

La ora 12.30, la cinema Mărăşti, va fi prezentată partea a III-a a filmului documentar despre Smaranda Brăescu „Prigoana. Parcela IIB. Loc 1550”, în prezenţa realizatorilor de la Studioul de film al Armatei, lt. col. Cornel Mitut şi Adrian Leonte.

 

Salonului de carte „Polemos” – istorie, ştiinţe politice, securitate şi apărare

În data de 17 octombrie 2018, ora 13.00, la Cercul Militar Naţional, Galeria Artelor are loc deschiderea oficială a celei de-a XIV-a ediţii a Salonului de carte „Polemos” – istorie, ştiinţe politice, securitate şi apărare, eveniment prin care Editura Militară marchează Ziua Armatei României, 100 de ani de la participarea României la Primul Război Mondial şi Centenarul Marii Uniri.

Doamna Valentina Baştan va participa ca invitat în calitate de Preşedinte al FUNDAŢIEI GENERAL GRIGORE BAȘTAN.

Salonul de carte „Polemos” este organizat – sub patronajul Comandamentului Logistic Întrunit – de Editura Militară, în colaborare cu Societatea Scriitorilor Militari, având ca parteneri: Cercul Militar Naţional, Biblioteca Militară Naţională, Societatea Editorilor din România, Amplus International Ltd.
Partener media: Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale.

La această ediţie participă: Editura Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Centrul Tehnic-Editorial al Armatei, Asociaţia „Clubul Amiralilor”, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană, Editura Detectiv Literar, Fundaţia Culturală „Magazin Istoric”, Editura Evenimentul și Capital, Eurodidactica, Revista „Gândirea Militară Românească”, Editura Fundaţiei Speteanu, Editura Hasefer, Revista „Historia”, Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, Academia Română – Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Editura Marist, Editura Mica Valahie, Editura Miidecărţi, Editura Militară, Editura Ministerului Afacerilor Interne, Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, Editurile Semne–Artemis, Tritonic, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Societatea Editorilor din România, Societatea Scriitorilor Militari, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Trustul Editorial Orizonturi, Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale şi Proiectul „Acum 100 de ani.

Salonul va fi deschis de miercuri până vineri, între orele 11:00 şi 19:00, iar sâmbătă, între orele 11:00 şi 13:00. Intrarea este liberă.

PROGRAMUL LANSĂRILOR

Miercuri, 17 octombrie
11:00 – Deschiderea Salonului.
13:00 – Deschiderea oficială a Salonului.
13:15 – Lansări de carte la Editura Militară: Românii în „Marele Război”. Anul 1917. Documente, impresii, mărturii, coordonator Mihail E. Ionescu, şi The Union of Bessarabia with Her Mother-Country Roumania; The Right of the Roumanians to Bessarabia in the Light of History and Ethnography and on the Basis of Self-Determination, autor Ion G. Pelivan. Vor vorbi: Mihail E. Ionescu, Gheorghe Vartic, Petre Otu.
14:00 – Prezentarea Proiectului Acum 100 de ani [www.acum100.ro]. Va vorbi: Radu Olteanu.
14:15 – Lansări de carte la Editura Militară: Aeronautica română în serviciul Marii Uniri şi Vasile Niculescu, pilotul Marii Uniri, autor: Valeriu Avram. Vor vorbi: Valeriu Avram, Adrian Pandea.
15:00 – Lansare de carte la Editura Militară: Cruciada Diviziei de Cremene. Cu tricolorul în Caucaz: viaţa şi memoriile generalului Ioan Dumitrache, Cavaler al „Crucii de Fier”, autor Florian Bichir. Vor vorbi: Constantin Buchet, Dorel Buşe, Florian Bichir.
16:00 – Lansare la Editura Marist: Revista de istorie militară Tactica şi Strategia, nr. 5. Va vorbi Cristian Mareş.
16:15 – Lansare de carte la Editura Detectiv Literar: Bună dimineața, patria mea! Antologie de poezie patriotică. Vor vorbi: Dorel Vidrașcu, Marian Nencescu, Florin Dochia.
17:15 – Lansare de carte la Societatea Scriitorilor Militari: România va fi o ţară mare, autor M. Macoveanu. Moment artistic oferit de „Poetul și Cântăreațaˮ. Vor participa: Mihăiță Macoveanu – poet, Mădălina Mantu – cântăreață de jazz.

Joi, 18 octombrie
11:30 – Lansare de carte la Editura Muzeului Marinei Române: Dunărea şi Marea Neagră în spaţiul euroasiatic. Istorie, relaţii politice şi diplomatice (vol. V), coordonator Andreea Atanasiu Croitoru. Va vorbi coordonatoarea.
11:45 – Lansare de carte la Editura Muzeului Marinei Române: Anuarul Muzeului Marinei Române, Tom XX. Va vorbi Andreea Atanasiu Croitoru.
12:00 – Lansare de carte la Asociaţia „Clubul Amiralilor”, Editura NeXT book: Artileria de Coastă – Mărire şi decădere, autor Marian Radu. Vor vorbi: Ştefan Nicolae, Marian Radu.
13:00 – Lansare de carte la Centrul Tehnic-Editorial al Armatei: Perdeaua de fum, autor Liviu Beleuzu. Vor vorbi: Alin Crivineanu, Liviu Beleuzu.
14:00 – Lansare de carte la Editura Militară: România şi revoluţia din Rusia (1916-1919): note pentru o sinteză istoriografică, autor Mihail E. Ionescu. Vor vorbi: Mihail E. Ionescu, Adrian Pandea.
15:00 – Lansare de carte la Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989: Decembrie 1989. TASS este împuternicită să declare…, autor Cristian Chirca. Vor vorbi: Gelu Voican Voiculescu, Constantin Corneanu, Antoaneta Olteanu, invitați speciali: Nikolai Morozov și Vyacheslav Samoshkin.
16:00 – Lansare de carte la Editura Detectiv Literar: Absconditus, autor Dumitru Manolache. Vor vorbi: Dorel Vidrașcu, Marian Nencescu, Florin Dochia.
17:00 – Lansare de carte la Editura Argonaut: Pantelimon Halippa și problema Basarabiei în dosarele Securității, 1965-1979, editor Vadim Guzun. Vor vorbi: Oana Demetriade, Vadim Guzun.
18:00 – Lansări de carte la Centrul Tehnic-Editorial al Armatei: Managementul strategic şi Negocierea şi medierea în relaţiile internaţionale, autori: Alexandru-Ciprian Bogdan, Vasile Bogdan. Vor vorbi: Alin Crivineanu, Vasile Bogdan.

Vineri, 19 octombrie
12:15 – Lansare de carte la Asociaţia „Clubul Amiralilor”, Editura Ex Ponto: Amiralii României, autor Marian Moşneagu. Va vorbi autorul.
12:45 – Lansare de carte la Asociaţia „Clubul Amiralilor”, Editura StudIS: Monografia Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Navale, autori: Petrică Pîrvu, Marian Moşneagu şi Dănuţ Andronie. Vor vorbi autorii.
13:00 – Lansare de carte la Asociaţia „Clubul Amiralilor”, Editura NeXT book: Un erou al Marinei Regale Române căpitan comandor Alexandru Dumbravă, autor: Ioan Damaschin. Va vorbi autorul.
14:00 – Lansare de carte la Editura Agora: Povestiri istorice, autor Dumitru Almaş, ilustraţia Valentin Tănase. Va vorbi Valentin Tănase.
15:00 – Lansare de carte la Editura Detectiv Literar: O noapte și câțiva pași, autoare Coca Popescu. Vor vorbi: Dorel Vidrașcu, Marian Nencescu, Florin Dochia.
16:00 – Lansare de carte la Editura Militară: Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România (1946-1989), autor Petre Opriş. Vor vorbi: Liviu Ţăranu, Aurel Pentelescu, Petre Opriş.
17:00 – Lansări de cărţi la Editura Editgraph: O viaţă trăită demn. Generalul Ion Dobran, la 100 de ani. Album omagial, autori: Aurel Pentelescu, Dan Antoniu (vor vorbi: Ion Dobran, Dan Antoniu, Aurel Pentelescu), şi Pagini din tinereţea lui Gheorghe I. Brătianu (1898-1953), autori: Aurel Pentelescu, Liviu Ţăranu (vor vorbi autorii).

Sâmbătă, 20 octombrie
13:00 – Festivitatea de închidere a Salonului de carte „Polemos”.

Organigrama fundatiei

Organigrama Fundaţiei

Anexa organigrama

Anexă organigramă

Adeziune

Adeziune

fundatie-facebook-photo

Logo Fundatie